Het complex

Bij het ontwerpen van de woningen aan de Balthasar van der Polweg heeft architect Cees Reijers zich flink kunnen uitleven. Hij heeft voor gekozen (uiterlijk) af te stappen van het klassieke kubusmodel, dat gangbaar is bij woongebouwen van dergelijke omvang. Dit alles resulteerde in twee ovaalvormige gebouwen waarin alle woningen uitkomen op een groot ‘atrium’. De woningen zelf zijn gebouwd naar de eisen van de moderne student en van alle gemakken voorzien.

De torens

Het complex “Fier over Water” is gelegen midden in de TU-wijk en bestaat uit twee torens van elk dertien bouwlagen. De torens zijn, gespiegeld ten opzichte van elkaar, gebouwd in het water van de Oudelaanmolensloot, die tevens dient als buffervijver voor de Delftse Wippolder. Beide torens zijn vrijwel identiek. Het grootste verschil is de kleurstelling van de binnengevels en de achtergevel. In de oostelijke toren (toren 1) is groen de hoofdkleur en in de westelijke (toren 2) is dat geel. De torens zijn op het niveau van de begane grond met elkaar en de oevers van de vijver verbonden door hardhouten loopbruggen. In elke toren bevinden zich 140 woningen, waarvan 130 tweepersoons en tien eenpersoonswoningen.

De torens van Fier over Water zijn ovaal van vorm en aan de voorkant en zijkanten voorzien van grijze gevelbeplating. In feite bestaat elke toren uit twee losse gebouwen die met elkaar verbonden zijn door een groot atrium. In dit atrium bevinden zich op elke verdieping houten loopbruggen die leiden naar de voordeuren van de woningen. Ook de meeste keukens kijken uit in het atrium. Aan beide uiteinden van de loopbruggen bevinden zich trappenhuizen. De hoofdingang en de liften bevinden zich voor toren 1 en 2 respectievelijk aan de west- en oostkant van de gebouwen. De liften zijn gedeeltelijk transparant uitgevoerd.

Onderin elke toren bevinden zich de bergingen. Elke woning beschikt hier over een eigen afsluitbare berging. Deze zijn te bereiken via stalen loopbruggen. De bergingen op het laagste niveau liggen slechts enkele decimeters boven het waterniveau in de vijver. Verder zijn beide torens voorzien van containerruimtes voor het afval en motorenbergingen. Op de tiende verdieping bevinden zich in elke toren twee dakterassen voor algemeen gebruik. De terrassen en de hoger gelegen woningen aan de zuidkant hebben uitzicht op Rotterdam en het hele havengebied. Vanaf de noordkant strekt het uitzicht zich uit over Delft, Den Haag en Zoetermeer.

Balpol 3

In 2011 is een derde gebouw opgeleverd dat formeel niet bij het complex “Fier over Water” hoort, maar evengoed voor studentenhuisvesting is gebouwd en aan de Balthasar van der Polweg ligt, bekend onder de naam “Balpol 3”.