Klustips

Als je wijzigingen aan de woning wilt aanbrengen, is DUWO in het algemeen soepel in het toestaan hiervan. Voor een uitgebreide toelichting daarop kun je terecht in de informatiemap die je hebt gekregen bij het tekenen van het huurcontract. Een aantal zaken is in de woningen van de Balthasar van der Polweg niet toegestaan. De kozijnen, deuren, keukenkastjes en de radiatoren mogen niet worden geschilderd. Ook mag je in de kozijnen, deuren en de keukenkastjes niet boren.

Gereedschap

Nieuwe bewoners kunnen tot een maand na de ondertekening van het huurcontract gratis gereedschap lenen bij DUWO. Tegen een borg van vijftig euro kun je dit na telefonische reservering ophalen bij Duwo.

Boren

De buitenmuren, vloeren en plafonds zijn van keihard beton. Als je daarin wilt boren, gebruik dan een goede boormachine. Het scheelt je een hoop tijd en levert een stuk minder overlast voor de buren dan wanneer je aan de slag gaat met een boormachine die ongeschikt is voor dit harde materiaal. Alleen met een echte boorhamer kun je fatsoenlijk boren in het beton. Heb je een klopboor of een gewone boormachine, dan hoef je het niet te proberen…

Geschikte boormachines zijn voor weinig geld te huur bij bijvoorbeeld Gamma of Bo-Rent. Als je gaat boren, doe dat dan uitsluitend tussen 9:00 en 22:00 uur. Realiseer je dat de hele flat moet meegenieten van het boorgeluid.

Uitbreken muurtje in woningtype C

Veel bewoners van woningen van het type C willen graag het muurtje tussen de keuken en het kleine derde kamertje verwijderen. Hiervoor moet je vooraf toestemming vragen bij Duwo. Duwo zal je vrijwel altijd die toestemming geven. Let er op dat je natuurlijk zelf voor een fatsoenlijke verwijdering van het puin zorgt. Je kunt het puin kwijt bij het gemeentelijk afval depot. Het is absoluut niet toegestaan het puin in de containers in de afvalruimte te deponeren, ook niet in die voor grofvuil!

Bijvullen en ontluchten CV

Handleiding CV Remeha Tzerra M 28c

Het is nodig om van tijd tot tijd enig onderhoud te plegen aan je cv-installatie. Zo moet er altijd voldoende water in het systeem zitten. Dit kun je aflezen aan de gecombineerde thermometer/manometer die onder de ketel zit. De druk moet minimaal 0,8 bar zijn.

Bijvullen

  1. Als de waterdruk minder dan 0,8 bar is, is het noodzakelijk de installatie bij te vullen.
  2. Open de kranen van alle op de installatie aangesloten radiatoren.
  3. Stel de ruimtethermostaat af op een zo laag mogelijke temperatuur.
  4. Wacht totdat de temperatuur onder 40°C gekomen is (af te lezen op de gecombineerde thermometer/manometer) en de radiatoren koud aanvoelen, alvorens de centrale verwarming te vullen.
  5. Gebruik voor bijvullen een vulslang met twee kraankoppelingen, een doek en een ontluchtingssleutel.
  6. Sluit de vulslang aan op een (koud) waterkraan.
  7. Verwijder lucht uit de vulslang. Vul de slang langzaam met water. Houd het uiteinde van de slang omhoog, boven een emmer. Sluit de kraan zodra er water uit de slang loopt.
  8. Draai de afsluitdop van de vul- / aftapkraan.
  9. Bevestig de vulslang aan de vul- / aftapkraan. Draai de vulslang goed vast.
  10. Draai de vul- / aftapkraan van de CV-installatie open.
  11. Draai de waterkraan open.
  12. Controleer de waterdruk van de CV-installatie die op de manometer staat aangegeven.
  13. Sluit waterkraan als de waterdruk 2 bar is of tenminste 1,5 bar. Het kan zijn dat de overstort onderaan de ketel in werking treedt. Sluit ook dan de waterkraan direct. Als dit gebeurt bij een druk onder de 0,8 bar, roep dan de assistentie van een monteur in.
  14. Sluit de vul- / aftapkraan van de CV-installatie. Laat de slang aan de vul- / aftapkraan tot de installatie is ontlucht. Door bijvullen met water komt er lucht in de CV-installatie. Zie ontluchten. Als hierdoor de waterdruk tot onder 0,8 bar gedaald is, moet de procedure herhaald worden.
  15. Nadat de installatie gevuld is, neemt u de ketel weer in bedrijf.

Ontluchten

Als je last hebt van borrelende cv-leidingen of radiatoren, dan kun je dit probleem verhelpen door het systeem te ontluchten. Met behulp van het kleine ontluchtingssleuteltje kun je de radiatoren een voor een afhandelen. Het is de bedoeling dat je bij elke radiator het ontluchtings-kraantje opent en dan de lucht laat ontsnappen totdat er water uit komt. Bij de convector-radiatoren zit het ontluchtingskraantje verstopt achter het zijpaneel.

  1. Open de kranen van alle op de installatie aangesloten radiatoren.
  2. Stel de ruimtethermostaat af op een zo hoog mogelijke temperatuur.
  3. Wacht tot de radiatoren warm zijn.
  4. Zet de ketel uit.
  5. Wacht ongeveer 10 minuten tot de radiatoren koud aanvoelen.
  6. Ontlucht de radiatoren een voor een.
  7. Open de ontluchter-koppeling met de ontluchtingssleutel en houd daarbij een doek tegen de koppeling gedrukt.
  8. Wacht totdat er water uit de ontluchter komt en sluit de ontluchter. OPGELET! Het water kan nog warm zijn.
  9. Zet de ketel aan. Er wordt automatisch een ontluchtingscyclus van 3 minuten uitgevoerd.
  10. Controleer na het ontluchten of de waterdruk in de installatie nog voldoende is. Als de waterdruk lager is dan 0,8 bar, moet er water worden bijgevuld
  11. De ruimtethermostaat op de normale waarde instellen.

Verhelpen verstopping

Als je last hebt van een verstopte afvoer van de keuken, het fonteintje in het toilet of van de wasbak in de badkamer kun je dit in veel gevallen verhelpen door het schoonmaken van de witte syfon (zwanenhals). Je kunt deze in z’n geheel verwijderen en daarna doorspoelen. Let op: de afvoer werkt nu natuurlijk niet!
Voor het schoonmaken van het doucheputje kun je het roestvrijstalen plaatje loskrijgen door het met een schroevendraaier los te ‘wrikken’.

Aanbrengen gordijnrails, lamellen etc

Als je in het plafond gaat boren, let er dan op dat er leidingen kunnen zitten. In de kamers kun je de plaats van deze leidingen schatten door uit te gaan van de lokatie van je radiator. De leidingen van je bovenburen zitten op ongeveer dezelfde plaats, maar dan vlak boven jouw plafond en lopen in een ongeveer rechte lijn naar de cv-kast. Houd met boren rekening met een marge. Dit geldt ook voor de kraan in de keuken. Het is raadzaam minimaal ongeveer 15 centimeter links en rechts van de leidingen te boren. Mocht je onverhoopt toch ergens doorheen boren, let er dan op dat je de leiding van je bovenburen hebt geraakt en dat zij dan ook de hoofdkraan moeten dichtdraaien.

Aanleggen kabel/telefoon in de keuken

Van de meterkast naar de keuken zijn twee lege PVC-leidingen aangebracht. Je kunt deze gebruiken om bijvoorbeeld een kabel- telefoonaansluiting in je keuken te maken. De leidingen komen uit achter de witte ronde afdekplaatjes in de zijmuur. Hiervoor heb je een trekveer nodig, die je ook kunt lenen bij Duwo.

Signaalsterkte kabel (CAI)

In sommige woningen is de kwaliteit van het signaal in de woning niet optimaal, terwijl er niets mis is met het signaal dat in de meterkast de woning binnenkomt. Het wil nog wel eens helpen om de ‘stekkerdoos’ van de coax-aansluiting in de kamer te vervangen door een exemplaar zonder einddemper, of de einddemper te verwijderen, als dit mogelijk is.

Fiets te water

Mocht je fiets in het water rond de Balpol terechtgekomen zijn, dan kun je bij de nestoren terecht om een dreganker met touw te lenen. Neem even contact op met de BC en/of een van de nestoren. Zorg dat je er snel bij bent, want na een paar weken nemen de zoetwatermosselen bezit van je fiets.